Aanpassing vrijstelling inlenersaansprakelijkheid per 1 juli 2012

Sinds 1 juli kunt u het risico van inlenersaansprakelijkheid voorkomen door te werken met een gecertificeerd uitzendbureau en door een kwart van het factuurbedrag te storten op de geblokkeerde bankrekening (g-rekening) bij de fiscus.

De Belastingdienst kan u aansprakelijk stellen voor de niet-betaalde loonheffingen en BTW van de uitlener. Sinds 1 juli kunt u dit risico echter voorkomen door te werken met een gecertificeerd uitzendbureau en door een kwart van het factuurbedrag te storten op de geblokkeerde bankrekening (g-rekening) bij de fiscus. Voldoet u aan deze voorwaarden dan kunt u een vrijstelling voor de inlenersaansprakelijkheid krijgen.

Bij inlening maakt u gebruik van arbeidskrachten die het uitzendbureau – de uitlener – ter beschikking stelt. Het is aan de uitlener om de BTW en loonheffingen af te dragen. Gebeurt dit echter niet dan kan de Belastingdienst bij u aankloppen voor deze niet-betaalde bedragen. Het risico van deze aansprakelijkheid kon u eerst voorkomen door het opvragen van een verklaring van betalingsbedrag van de uitlener en het storten van een deel van het factuurbedrag op de g-rekening.

Voorwaarden vrijstelling

Sinds 1 juli van dit jaar is het zelfs mogelijk om onder voorwaarden vrijgesteld te worden van deze inlenersaansprakelijkheid. Het uitzendbureau waarmee u werkt moet zich dan wel registeren bij de Stichting Normering Arbeid (SNA). De SNA heeft als taak om regelmatig de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de uitzend-, payroll- en detacheringsbureaus te controleren. Stort u daarnaast 25% van het factuurbedrag op de g-rekening bij de Belastingdienst dan kunt u onder de inlenersaansprakelijkheid uitkomen.

Registratie KvK

Daarnaast moeten uitzendbureaus zich sinds 1 juli 2012 verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit heeft ook voor u gevolgen, want u moet deze registratie controleren. Blijkt namelijk achteraf dat een uitzendbureau niet is geregistreerd en u heeft dat niet gecontroleerd dan kunt u een boete krijgen. Controleer dat dus goed!

 

Bij eventuele vragen over inlenersaansprakelijkheid in uw specifieke situatie, neem dan contact op met VRS Consultancy.

Auteur: paulvanreen

Indien u op zoek bent naar een professionele en flexibele oplossing voor de administratie van uw bedrijf, bent u bij VRS Consultancy aan het juiste adres. Wij kunnen u als gevolg van een gedegen niveau in combinatie met jarenlange ervaring als freelance administrateur ondersteunen in diverse situaties.