Geen btw bij bedrijfsovername

Ondernemers die hun zaak overdragen hoeven voor de overnamesom geen btw in rekening te brengen. Dat scheelt de koper van de onderneming een behoorlijk bedrag dat niet meer gefinancierd hoeft te worden

Ondernemers die hun zaak overdragen hoeven voor de overnamesom geen btw in rekening te brengen. Dat scheelt de koper van de onderneming een behoorlijk bedrag dat niet meer gefinancierd hoeft te worden.

Verplichting
Als aan alle voorwaarden is voldaan, is het geen kwestie van vrije keuze, maar een verplichting om btw weg te laten. Het moet gaan om overdracht van een gehele onderneming of een zelfstandig deel daarvan (filiaal). Indien er ten onrechte toch btw in rekening wordt gebracht bij de verkoop van de onderneming of het zelfstandige deel, dan heeft de koper misschien het probleem dat hij de btw niet kan terugvorderen.

Naheffing
Over de verkoop van losse bedrijfsmiddelen moet uiteraard wel btw betaald worden. Als dat niet gebeurd, dan kan de fiscus bij de verkoper toch nog btw naheffen.

Bron: De Telegraaf

Auteur: paulvanreen

Indien u op zoek bent naar een professionele en flexibele oplossing voor de administratie van uw bedrijf, bent u bij VRS Consultancy aan het juiste adres. Wij kunnen u als gevolg van een gedegen niveau in combinatie met jarenlange ervaring als freelance administrateur ondersteunen in diverse situaties.