Aanpassing vennootschapsbelasting pas na de zomer

Een nieuwe wet die een einde moet maken aan het misbruik van de renteaftrek, wordt door staatssecretaris Jan Kees de Jager uitgesteld tot na de zomer.

Een nieuwe wet die een einde moet maken aan het misbruik van de renteaftrek, wordt door staatssecretaris Jan Kees de Jager uitgesteld tot na de zomer.

 

Bedrijven kunnen hun winstbelasting flink drukken door de rente die ze over hun schulden betalen van de winst af te trekken. De Jager heeft nu echter besloten nog een extra consultatie te houden bij belastingadviseurs, wetenschappers en bedrijven. Het gaat volgens hem om ingewikkelde fiscale materie, die direct gevolgen heeft voor de buitenlandse investeringen in Nederland. De Jager verwacht dat hij na de aanpassing 2 miljard euro per jaar meer winstbelasting binnen zal krijgen. Geld dat uiteindelijk weer terugvloeit naar het bedrijfsleven. Al is het nog wel de vraag hoe dit moet gebeuren.

 

Belastingparadijs

Gedacht wordt aan de verlaging van de tarieven van de vennootschapsbelasting. Al geeft dit weer problemen bij het zakendoen met onder meer Japan, omdat Japan liever geen zaken doet met landen die de tarieven onder de 25 procent heeft liggen. In de ogen van Japan is dan sprake van een belastingparadijs.

 

Onderzoek

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat bedrijven als NXP, Hema en Ziggo door hun nieuwe eigenaren, allemaal opkoopfondsen, in de schulden komen. Door de rente over deze schulden van hun winst af te trekken, maken de bedrijven op papier verlies, waardoor ze geen of nauwelijks belasting hoeven af te dragen. Hierdoor loopt de schatkist honderden miljoenen euro’s mis. 

 

Bron: de Volkskrant

Auteur: paulvanreen

Indien u op zoek bent naar een professionele en flexibele oplossing voor de administratie van uw bedrijf, bent u bij VRS Consultancy aan het juiste adres. Wij kunnen u als gevolg van een gedegen niveau in combinatie met jarenlange ervaring als freelance administrateur ondersteunen in diverse situaties.